Olin seuraamassa tapahtumaa ulkopuolisena, mutta tapahtumien seuraaminen sai minut viimein varpailleni.

Iltalehtien mukaan Tampereella ”pahoinpideltiin vammainen”. Uutisointi antaa kuvan että kyseessä olisi puolustuskyvytön ja täysin tilanteesta ulkopuolinen henkilö. Kyseessä on kuitenkin Suomen Sisuun ainakin ennen kuulunut jäsen Marko P, jolla sattuu olemaan vikaa päässään. Toisaalta uutisten otsikointi on siinä osunut kohdalleen, että jokainen natsi on päästään vammainen.

"Jos oot hukannut sun puhelimen..."

Enemmän mietityttää, miksi ”pahoinpidelty” Marko meni kuvaamaan anarkisteja, jos hänellä on päässään vamma? Maasta ylös päästyään hän vielä pyrki rivien läpi mielenosoittajien sekaan sekä provosoi anarkisteja törmäilemällä heihin. Marko väittää myös, että häneltä varastettiin tapahtumassa puhelin, jonka takia hän hyökkäsi yhden mielenosoittajan kimppuun - näin oikeuttaen hyökkäyksensä. Henkilö, jonka kuvaa Marko jakaa internetissä väittäen tätä puhelinvarkaaksi, taputtaa eräällä videolla Markoa olkapäälle ja sanoo: ”Jos sää oot hukannut sun puhelimen, mää voin soittaa siihen”. Marko pudistaa päätään ja kävelee pois. Marko myös väittää, että häntä olisi lyöty ja potkittu päähän, vaikka videosta voi nähdä, että iskut kohdistuvat alemmas.

Toisella videolla, jota lehdet eivät ole käyttäneet uutisointiin, näkyy vielä selvemmin kuinka Marko itse hyökkää yhden mielenosoittajan kimppuun. Vaikka kyseessä olisikin varkaus, ei se oikeuttaisi häntä hyökkäämään ihmisen kurkkuun kiinni. Markoon kohdistunutta ”väkivaltaa” on käytetty hänen allaan olevan mielenosoittajan puolustamiseksi. Teksteissään Marko liioittelee häneen kohdistunutta väkivaltaa huomattavasti ja totuus tulee varmasti vielä selviämään.

Marko nousee itse ylös maasta, eikä näytä mistään kohtaa loukkaantuneelta - päinvastoin hän tuntuu haluavan lisää (Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että Markon puheiden mukaan yksikin isku hänen päähänsä voisi olla kohtalokas. Miksi siis pyrkiä puhelimen takia takaisin jos henki on vaarassa?). Markon omalta Youtube-kanavalta löytyy kokoversio ”pahoinpitelystä”, jossa näkyy kuinka hän törmäilee tappelun jälkeen mielenosoittajiin härnätäkseen heitä.

Uusnatsi rollaattorilla.

Hommafoorumilla Marko kertoo olleensa tapahtumassa buprenorfiinin vaikutuksen alaisena (Osa Markon nähneistä ihmisistä kertoi tämän käyttäytyneen sekavasti). Seuraavana päivänä Marko oli Torniossa ja alla oli 50mg Tramalia. Hommafoorumilla Marko kerää tällä hetkellä ihmisiä mukaan itsepuolustuskurssilleen, jonka tarkoitusperää jokainen voi itsekseen miettiä. Jokainen voi myös miettiä sitä, miten aivovammainen henkilö kykenee vetämään itsepuolustuskurssia, jos yksikin osuma päähän voi olla kohtalokas?

mmp58jrfj6fjs.jpg

Niinpä! Mikä on totta ja mikä ei. Voiko tällaisen ihmisen puheisiin oikeasti kukaan uskoa?

Seppo Lehdon kuvaamassa videossa Marko puhuu naureskellen megafooniin, heti hänen ”pahoinpitelynsä” jälkeen, eikä hänellä tunnu olevan mitään ongelmaa. Seuraavana päivänä Torniossa kuvatussa videossa hän on kuitenkin ”uusnatsi rollaattorilla”. Johtuuko rollaattorin käyttö hänen sairaudestaan vai onko koko homma pelkkä huijaus, jolla kerätään ns. ”tavikset” hänen puolelleen ja synnytetään vihaa "Ei rasismille" - mielenosoituksen osallistujia kohtaan?

Markon taustat ja poliittisen suuntauksen huomioon ottaen on helppo spekuloida, että tilanne olisi suunniteltu. Heti tapahtumailtana Youtubeen ilmestyi video tappelusta, jossa ”vasemmisto pahoinpitelee vammaisen”. Marko on samantien avautumassa lehdistölle, jotta ”rasismia vastaan”- mielenosoitus joutuisi huonoon valoon. Poliisit eivät ole tehneet mitään häntä auttaakseen ja seuraavana päivänä kuljetaan rollaattorilla. Kukin voi miettiä totuutta käymällä videot läpi ja ottamalla selvää asioista, koska väärän totuuden levittäminen on vahingollista.

 

Kokoversio tappelusta:

https://www.youtube.com/watch?v=Hh6xWSmInnU

Kohdassa: 0:19-0:20 näkyy selvästi miten Marko ottaa henkilön takaapäin kuristusotteeseen.

Video jossa näkyy Markon hyökkäys kokonaisuudessaan:

https://www.youtube.com/watch?v=n55nxpERqog

Kohdassa: 0:56 Marko juoksee kuristamaan henkilöä.

Markon puheen lopetus tappelun jälkeen:

https://www.youtube.com/watch?v=Nz5z77qCG_4